services_03

* SAMO U FIZIČKIM PRODAVNICAMA

Pull&Bear na zahtev kupca vrši manje prepravke na sezonskim odevnim predmetima i to u vidu usluge koja se naplaćuje. Cenovnik se nalazi u prodavnicama. Ukoliko je odevni predmet kupljen na našem veb-sajtu, a želite nešto da prepravite na njemu, morate da odete u fizičku prodavnicu.

Održavanje odjeće

Šta mogu da uradim da moja odeća dugo ostane kao nova? Da li treba da odnesem odevni predmet na hemijsko čišćenje? Na kojoj temperaturi da peglam majice? Naučite da tumačite etikete i simbole kako bi vaša odeća uvek sjajno izgledala dok je nosite.

SIMBOLI

Naučite da tumačite simbole o pranju odeće na etiketi i uvek pratite uputstva koja su sastavili stručnjaci koji su vršili laboratorijska ispitivanja kako bi obezbedili kvalitet vaše odeće.

PRANJE

 

Prati u mašini za pranje veša. Ne prelaziti navedenu temperaturu.

 

Ručno pranje. Ne prelaziti 40 stepeni.

     

Ručno ili mašinsko pranje uz korišćenje kratkog ciklusa centrifuge. Uvek prati na navedenoj temperaturi.

 

Hemijsko čišćenje. Zabranjeno prati u vodi.

IZBELJIVAČI

 

Dozvoljeno korišćenje izbeljivača.

 

Nije dozvoljeno korišćenje izbeljivača.

PEGLANJE

 

Odeća koja nije otporna na peglanje.

  110 º/230º F     150 º/302 ºF     200 º/392 ºF  

Odeća koja može da se pegla na navedenoj temperaturi.

HEMIJSKO ČIŠĆENJE

 

Koristiti bilo koju vrstu rastvarača.

 

Koristiti isključivo mineralne proizvode.

 

Čistiti perhloretilenom.

 

Odeća koja ne može da se pere i zahteva profesionalno čišćenje.

SUŠENJE

 

Okačiti odeću na kanap ili sušilicu napolju ili u kući bez ceđenja ili protresanja.

 

Staviti odeću na ravnu površinu i ostaviti da se suši.

 

Može da se koristiti mašina za sušenje veša na umerenoj temperaturi.

 

Ne može da se koristi mašina za sušenje veša.

PRAKTIČNI SAVETI

Da li treba da perem odevni predmet?

Ukoliko odevni predmet nije prljav, ponekad će biti dovoljno samo da se provetri ili iščetka. Na taj način štedite energiju i vaša odeća će duže trajati.

Deterdženti

Korišćenje deterdženata s ekološkim oznakama pomaže u očuvanju životne sredine. Pokušajte da ne koristite više deterdženta nego što je to naznačeno na pakovanju. Korišćenje većih količina deterdženta može da stvori mrlje na odeći i probleme na koži.

Omekšivači

Omekšivač je nepotreban i jako je štetan za životnu sredinu.

Izbeljivači

Koristiti izbeljivač u hladnoj vodi najviše jedan sat. Ne koristiti posude od gvožđa, bronze ili čelika.

Ručno pranje

Pre stavljanja odeće, obavezno rastvoriti deterdžent u vodi. Kod prvih nekoliko pranja odvojite novu odeću jer može da pušta boju.

Mašina za pranje veša

Koristi samo punu mašinu za pranje veša. Za manje količine odeće, preporučuje se program za uštedu struje koji je predviđen na većini savremenih mašina za pranje veša. Proverite i ispraznite džepove.

Temperatura mašine za pranje veša

Uvek poštujte navedene temperature za pranje u mašinama za pranje veša. Šarena odeća koju treba prati na 60 stepeni može da se pere i na 40 stepeni ili ručno. Nije uvek najbolje prati na niskim temperaturama.

Sušenje

Preporučuje se korišćenje centrifuge pre sušenja odeće. Odeću je najbolje sušiti napolju. Međutim, odeća ne treba direktno da se izlaže suncu kako ne bi izbledela.

Peglanje

Podeliti odeću prema temperaturi peglanja navedenoj na etiketi i početi s peglanjem one odeće koja zahteva najnižu temperaturu. Bolje je da odeća bude malo vlažna prilikom peglanja. Nakon završetka, koristiti vlažnu krpu za uklanjanje eventualnih ostataka pre nego što se pegla ohladi.

Reciklaža odeće

Poklonite odeću koju više ne nosite organizacijama koje doniraju odeću onima kojima je potrebna. To će produžiti vek trajanja vaše odeće.

Teksas

Teksas duguje svoju boju posebnoj tehnici bojenja i zato može da ispušta sitne pigmente tokom pranja. Farmerke treba okrenuti s naličja pre pranja kako ne bi izbledele odnosno kako se ne bi stvorile bele mrlje na pregibima .

Odeća punjena perjem

Ubacite teniske loptice u mašinu za pranje veša kako biste ravnomerno rasporedili punjenje.

Teški i pleteni odevni predmeti

Teške i pletene odevne predmete treba zamotati u peškir i sušiti na ravnoj površini kako ne bi izgubili oblik.

Vodootporna odeća

Vodootporna odeća može da se suši ceđenjem. Ukoliko se pere u mašini za pranje veša, to treba raditi na jako niskoj temperaturi.

TKANINE

Vuna

Skuplja se pri pranju na jako visokoj temperaturi i gubi oblik ako se okači prilikom sušenja. Dobro izoluje toplotu. Može da se skupi i požuti.

Pamuk

Skuplja se pri pranju na jako visokoj temperaturi. Podnosi peglanje iako je šaren, treba ga prati odvojeno prvi put. Hladi, elastičan je i neverovatno otporan. Lako se gužva.

Lan

Uvek mora da se pere ručno na niskoj temperaturi i bez centrifuge. Podnosi peglanje. Hladi, prijatan je na dodir i ne prlja se brzo.

Svila

Ne prati na visokim temperaturama i ne koristiti centrifugu. Peglanje bez pare i na niskoj temperaturi. Izdržljiva je, lagana, prijatna na dodir i postojanih boja. Osetljiva je. Za tvrdokorne mrlje potrebna je profesionalna nega.

Acetatna svila, veštačka svila ili viskoza

Ne smeju da se uvijaju kako ne bi izgubile oblik. Svilenkasta na dodir i postojanih boja. Slabo otporna ako se potopi, lako zapaljiva i podložna statičkom elektricitetu.

Poliester i najlon

Osetljivi na toplotu, moraju da se peru u mlakoj vodi i peglaju na niskim temperaturama bez pare. Neverovatno otporni, ne gužvaju se, postojanih boja. Lako zapaljivi i podložni statičkom elektricitetu.

Održavanje obuće

TKANINE

     

Čistiti krpom. Prati hladnom vodom i neutralnim sapunom i izbegavati vlaženje cipela. Savet: Koristiti sredstvo za uklanjanje mrlja s odeće.

JELENSKA KOŽA / NUBUK

         

Koristiti sprej za zaštitu kako bi se izbegle mrlje. Ne koristiti kreme jer će se, u suprotnom, oštetiti gornji sloj kože. Savet: Naneti sprej za zaštitu od prašine (repellent for mops).

BRUŠENA KOŽA / KOŽA STARINSKOG IZGLEDA

   

Ukloniti mrlje komadićem vate na koju ste naneli mleko ili sirće i zatim obrisati suvom krpom. Savet: Glancati i istrljati kako bi se vratio izvorni sjaj.

NAPA KOŽA / PULL-UP KOŽA PREMAZANA VOSKOM/ULJEM / TELEĆI BOKS

         

Ukloniti prašinu suvom pamučnom krpom i ispolirati. Može da se koristi bezbojna krema ili krema iste boje kao i koža. Savet: Istrljati mekanim sunđerom na koji ste naneli bezbojnu prirodnu kremu.

NAMAŠĆENA KOŽA

     

Iščetkati i namazati mašću za cipele. Savet: Koristiti konjsku mast ili prirodni vosak.

KOŽA

         

Ukloniti prašinu suvom pamučnom krpom i ispolirati. Može da se koristi bezbojna krema ili krema iste boje kao i koža. Savet: U slučaju tvrdokornih mrlja, istrljati vlažnom krpom na koju ste naneli neutralni sapun.

REKTIFIKOVANA KOŽA

       

Brisati vlažnom krpom za uklanjanje površinskih mrlja. Savet: U slučaju tvrdokornih mrlja, koristiti belu regenerativnu kremu bilo koje marke.

SINTETIČKI MATERIJAL

     

Brisati vlažnom krpom za uklanjanje površinskih mrlja. Savet: Ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi.

ZNAČENJA SLIKA

 

Ne potapati u vodu.

 

Ne prati u vodi.

 

Prati u hladnoj vodi.

 

Sušiti na sobnoj temperaturi.

 

Brisati vlažnom krpom.

 

Koristiti mekanu četku.

 

Koristiti vosak.

 

Naneti sprej za zaštitu od prašine.